Blog

Sosyal İçiçi Olabilirsiniz

Prof. Dr. Ayhan Kalyoncu


 
vnMDDGEaEUNh_824x0_mtdhGWCw.jpg

Akşamları bir kaç kadeh içmek size keyif veriyor. Böylece günlük yaşamın sıkıntılarından arınıyor ve neşeleniyorsunuz. Ancak son zamanlarda birkaç kadeh sınırını aşmaya başladınız. Hatta bayağı sarhoş oluyor ve ertesi gün tatsız bir şekilde yataktan kalkıyorsunuz. Kendinize gelmeniz için en az birkaç saat geçmesi gerekiyor. Eşiniz veya yakınlarınız bu durumdan şikayet etmeye başladılar. Kendinize ve onlara söz verdiğiniz halde içtiğiniz alkolü azaltamıyor, hatta artırıyorsunuz. Artık sosyal içicilikten çıkıp yavaş yavaş bağımlı hale geliyorsunuz. Sıkıntı büyüyor.

Evet böyle bir duruma geldiğinizde yakınlarınız sizi bir bağımlılık uzmanına götürerek alkolü tamamen bırakmanızı isteyeceklerdir. Halbuki siz çok sevdiğiniz alkolden vazgeçmek istemiyorsunuz. Ömür boyu bir daha içmemek size ağır geliyor.

Aşırı içen herkes alkolü tamamen bırakmalı mı? Ya da içtiğiniz alkol sağlıklı seviyelere azaltılabilir mi? Yaklaşık son 15 yıldır Amerika’da bazı uzmanlar “Kontrollü İçme Programı” olarak adlandırdıkları bir tedavi programını uygulayarak ciddi bağımlılık düzeyine yakınlaşmış alkol içme problemi olan insanlara tekrardan sosyal içici olmayı öğretiyorlar.

Bu programdan ilk bahsedildiğinde yaklaşık 20 yıldır alkol bağımlıları ile çalıştığım için bunun mümkün olmayacağını düşündüm. Hatta bu düşüncem 10 yıl böyle sürüp gitti. Ancak bu süre içerisinde yüzlerce hastamın ne yapılırsa yapılsın tamamen alkolden vazgeçmeyi kabullenemediklerini ve bir gün tekrar içmeye başlayacakları hayalinden hiç vazgeçmediklerine şahit oldum.Yıllar sonra bile her hangi bir disipline bağlı olmadan yeniden içmeyi denediklerinde ise tekrar bıraktıkları düzeyde alkol problemini yaşadıklarını ve hatta başarısız oldukları için umutsuzluğa kapılarak daha da kötü durumlara düştüklerini gördüm.

Zamanla ben de “Niye kontrollü içmeyi denemesinler ki?!" diye düşündüm. Ve tabii bu “Nasıl mümkün olabilir?” diye yeniden araştırmaya başladım.

Evet yaptığım araştırmalarda öncelikle kontrollü içerek yeniden sosyal içici olmanın herkes için geçerli olmayacağı ortaya çıktı. Bununla birlikte kontrollü ya da daha az zararlı olarak alkol içmenin bazı kişiler için çalışabilir olduğu kanaatine vardım.

equinox

Kontrollü Alkol İçmenin Tanımı nedir? Önceden limitlerini belirleyerek miktar ve süresini azaltarak alkol kullanmanın neden olduğu bedensel, davranışsal, sosyal ve ekonomik sonuçlara tutarlı sınırlar koymaktadır. Ancak sadece alkol kullanımı nedeniyle başvuran hastalarımızın yaklaşık yarısını kontrollü içme programına alınabileceğimizi gördük. Kalan kısmının ise çok daha ağır içiciler oldukları için bu programa uygun değillerdi. Yaklaşık 5 yıldır uyguladığımız kontrollü içki içme programına katılan hastalarımızda % 70’e varan başarıya ulaştığımızı ve kendilerinin yaşamlarına sosyal içici olarak devam ettiklerini söyleyebilirim. Sonuç olarak bize başvuran ve kendilerine alkol bağımlılığı tanısı konan kişilerin yaklaşık üçte birini sosyal içici haline getirmeye ve bir diğer üçte birlik kısım tamamen içmeyi bıraktırmaya yardımcı oluyoruz. Ancak ne yazık ki son üçte birlik kısmını ise kendilerini ölüme kadar götürecek şekilde içmeye devam ettiklerini görüyoruz.

Peki, kontrollü içmenin sizin için uygun olup olmadığını nasıl anlarsınız? Temel olarak size yapabileceğim en iyi öneri böyle bir düşünceniz varsa vakit kaybetmeden bir an önce bunu denemek için bize başvurun. Yapacağımız değerlendirmeler sonucunda eğer ağır bir alkol bağımlı değilseniz bu programı size deneyebiliriz. Kendi kedinize bu programı uygulamaya çalışırsanız başkaları gibi siz de başaramazsınız. Yeniden sosyal içici olabilmeniz için geliştirilmiş kontrollü içme programını bir bağımlılık terapisti veya psikiyatristi ile sürdürmeniz gereklidir. Bu programın başarılı olabilmesi için önce size ciddi bir tıbbi değerlendirme yapılması ve sonrasında gerekli tahlillerin yapılarak düzenlenecek doğru tıbbi tedaviyi almanız şarttır.Program süresi muhakkak tedavi ekibi tarafından belirlenmeli ve sizin için belirlediğimiz hızda program ilerlemelidir.

Tedavi Programı Nasıl Uygulanıyor? Aşağıda size uyguladığımız programın evrelerinden bahsedeceğim: 

  1. Basamak : Kişisel Değerlendirme                                          Psikiyatrik Muayene                                                          Fiziksel değerlendirme ve tahliller                                      Alkol Tarama Testi                                                            Alkol Bağımlılık Ölçeği uygulanması                                    Aile görüşmesi (Kişinin onayı varsa)

     2. İçki içmenin izlemesi                                                                       Günlük içki içme miktarı için tutulacak kayıt kartı takibi             Hafta sonu ilerleme formu                                                               Kişisel hedefler kartı                                                                       Hedeflere ulaşmak için haftalık adımlar

     3. Kendi kendine yardım stratejileri geliştirme                                  Tetikleyicileri belirleme                                                                  İçme alternatiflerini belirleme                                                        Sorunlu içmeyi önlemek için davranışsal ve psikolojik                  müdahaleler

     4. Düzenli olarak kontrol psikoterapilerinin sürdürüldüğü                destek seansları

Bu yöntemin en önemli sakıncası burada önerilen program faaliyetlerinin sistemleştirilmesinin oldukça zor olmasıdır. Bunun için sabırlı ve düzenli olarak seansların sürdürülmesi gerekir. Kısa sürede hemen sonuca ulaşmak mümkün değildir. Seanlarda alkol problemi olan kişilerin zorlanabilecekleri her durum hakkında önceden terapisti ile hazırlık çalışması yapması gerekmektedir. Yine de karşısına beklenmedik sorunlar çıkabilir. Eğer programı aksatan beklenmedik sorunlar yaşanırsa kişi bunları bir sonraki takip seasında terapisti ile birlikte ele alarak daha geçerli çözümler oluşturulmalıdır. Bu şekilde tedavi devam etikçe atılacak olan veya yaşanılan her bir adım, aktivite ve tavsiyenin tekrar ele alınarak geliştirilmesi mümkün olacak ve sonucunda kişiye özel bir programa ulaşılacaktır.Yapılan tüm müdahalelerin kayıta alınması ve ölçülebilir olması programanın geliştirilmesi için önem arz etmektedir.

Sizlerle açık yüreklilikle söyleyebilirim ki alkol veya uyuşturucu kullananlarla çalışırken hiçbir zaman katı ve kesin kanaatlerle yola çıkmanın doğru olmadığını 30 yılı aşkın meslek hayatımda gördüm. Her zaman tercih ettiğim yöntem sürekli olarak yaptığımız tedavi uygulamalarını sorgulamak ve üzerlerinde daha çok çalışarak yeni yaklaşımlar geliştirip daha çok kişiye yardımcı olabilmeye çalışmaktır. Bu da bize gelecekte daha iyi sonuç alınacak tedavi programları geliştirmemizi sağlayacaktır.

Sevgi ve mutluluklar dileklerimle,

Prof. Dr. Ayhan Kalyoncu

30.06.2018 - Beyoğlu